Detalii tehnice Paulownia

  • Densitate: lemn verde, 700-800 kg/m3
  • Culoare: alb galbui
  • Duritate: 1,4 kN
  • Flexibilitate: 6,3 GPa
  • Rezistenta la rupere: 42 MPa
  • Rezistenta la comprimare: 20 MPa
  • Rezistenta maxima impotriva insectelor
  • Lemn uscat: 300-310 kg/m3

Caracteristicile si avantajele arborelui Paulownia

Produsul principal obtinut din Paulownia este lemnul. Datorita rezistentei sale si datorita faptului ca este un material usor, lemnul de Paulownia este foarte potrivit si in special indicat pentru mobilierul si tapiteria interioara a rulotelor, avioanelor si ambarcatiunilor usoare.

Acesta este adecvat si pentru obtinerea celulozei de lemn, fibrei, hartiei si grinzi lamelare.

Lemnul de paulownia este semipretios, de o culoare foarte deschisa, foarte rezistent si ultra-usor, cantareste foarte putin si este foarte apreciat, avand un pret foarte bun.

Efecuand o comparatie cu metalele, Paulownia poate fi considerat ca fiind „aluminiul” din cadrul tipurilor de lemn de utilitate. Un metru cub din acest tip de lemn cantareste in jur de 310 kg.

Este unul din produsele prelucrate intensiv, dintre cele mai stabile, nu se indoaie, nici nu se deformeaza si nici nu crapa.

Lemnul este usor de prelucrat, are o finete ridicata si permite efectuarea unei mari varietati de produse finite. Poate fi vopsit, lacuit sau se poate adauga adeziv. Nu este usor inflamabil si este rezistent la apa. Textura sa si culoarea sunt asemanatoare cu ale frasinului. Datorita prelucrarii sale usoare este perfect pentru elaborarea de planse si pentru placare. Are o capacitate mare de izolare, pentru caldura si/sau frig. Paulownia este excelent in constructii ca placaj si pentru izolare, fie interioara, fie exterioara. Arborii se pot taia dupa minim trei ani pentru productia de lemn si dupa unu sau doi ani pentru productia de piloni. Este usor de decojit (cu 20% mai simplu decat la alti arbori). Se adapteaza usor la clime si soluri. Are un grad ridicat de utilizare deoarece arborii se pot taia la fiecare trei ani pentru a fi utilizati pentru obtinerea energiei sau pentru a fi folositi in ateliere de prelucrare a lemnului.

Reprezinta o perdea forestiera de protectie buna fiind arbori foarte adecvati pentru umbra. Umbra difera in functie de densitatea arborilor plantati. Pot servi drept ornamente si ofera o rezistenta ignifuga datorita continutului lor scazut in rasinoase si uleiuri (temperatura de aprindere foarte ridicata).

Acesti arbori tolereaza toate tipurile de soluri atata timp cat nivelul freatic este sub 2 metri si sa nu fie stanca pana la o adancime de 6 metri. Cerintele hidrice sunt de 750 m3 pe an.

Consumul de nitrogen la arborii adulti este estimat la 350 UF de nitrogen.

Radacinile sunt verticale, atingand pana la 9 metri. Latimea coroanei poate depasi cu usurinta 10 metri, de aceea nu este recomandabil sa plantati Paulownia si nici alti arbori avand coroana bogata in apropierea peretilor, constructiilor, conductelor de apa sau retelelor de cablu.

Frunzele sunt de dimensiune mare, mai ales cele din primul an de crestere,avand peste 60 de centimetri, ceea ce reprezinta un mare ajutor ecologic in lupta impotriva poluarii aerului. Frunzele sunt utile ca furaje sau ca fertilizator datorita continutului ridicat de nitrogen. Absorbtia estimata pentru Ha de Paulownia de CO2 este de 28 Tm Ha PE an.

Florile sunt foarte apreciate de albine pentru productia de miere.

Mierea de Paulownia are un gust remarcabil, este aromata, de culoare deschisa si se poate compara doar cu mierea de salcam avand aceeasi calitate. Mierea de Paulownia mai este folosita ca si medicament, ajuta la vindecarea de bronsita si alte boli respiratorii si de asemenea mai este folositoare si la imbunatatirea digestiei. Aceste proprietati ale mierii de Paulownia sunt datorate substantelor biologic active din flori, care la randul lor sunt utilizate in produsele alimentare. Productia de miere de albine pe hectar este in jur de 700 kg.