Despre Paulownia

Arborele cu cea mai rapida crestere din lume

Arborele Paulownia este cunoscut si sub denumirea de Copacul Printesei, datorita faptului ca drajoneaza, respectiv se regenereaza pe cale vegetativa.

Cele mai cunoscute specii de paulownia sunt: Tomentosa, Elongata, Shantong, 9501, Cotevisa, Fortunei, Taiwaniana, Giabrata, Kiri, fiecare avand calitati diferite.

Acest arbore se remarca prin inflorirea sa abundenta incepand din lunile mai- iunie. Datorita capacitatii sale uluitoare de crestere (in doar 3 ani atinge maturitarea, masurand aproximativ 10-15 m) dar si a calitatii lemnului pe care il ofera, Paulownia este cu siguranta arborele viitorului.

Arborele este cunoscut si sub numele “aluminiul din lemn”. Este o esenta de lemn foarte potrivita pentru constructia prefabricatelor, paletilor, panourilor de constructie, mobilierului casnic si multor altele.

Produsele prelucrate nu trebuie lustruite, se pot indoi usor si isi pastreaza forma dupa tratare.

Frunzele de paulownia se folosesc pentru fabricarea unor medicamente care influenteaza pozitiv ficatul, rinichii, vezica biliara si plamanii si ca furaje pentru animale.

Florile de paulownia se mai folosesc si la fabricarea parfumurilor.

Acest arbore joaca un rol important in furnizarea de cherestea, lemn pentru industria mobilei, lemn de combustibil si biomasa.

Paulownia este crescut ca o sursa de bio-combustibil. Frunzele sale au o crestere rapida si au o capacitate imensa de absorbtie de dioxid de carbon.

Arborii Paulownia sunt rezistenti la seceta, odata fixate radacinile, ele intra adanc in pamant in cautarea apei. Paulownia poate rezista timp de 80 pana la 100 de ani, avand un ritm de crestere foarte ridicat si un ciclu de rotatie scurt.

Vorbim, asadar, despre un lemn valoros si foarte cautat, in special pe pietele occidentale, unde ajunge sa fie livrat la un pret de chiar cateva sute de euro/mc.

Paulownia reprezinta marele avantaj ca dupa taiere, din radacina ramasa va creste un nou copac care va fi la randul lui recoltat dupa cativa ani si tot asa.

Galerie Foto:

« 1 de 2 »