Business Plan

procesare paulownia

Cat teren am nevoie pentru o plantatie de Paulownia?

Pentru a exista rentabilitate este recomandat sa se inceapa afacerea cu minim 1 ha de teren. Rentabilitatea creste cu cat suprafata de teren este mai mare.

Cate plante sunt necesare pentru 1 ha de teren?

Plantarea se poate face in sistem de 4m / 4 m si anume 600 plante /ha sau 4m / 3 m aceasta insemnand o cantitate de 833 plante / ha.

Cat costa o platatie de Paulownia pentru 1 ha de teren?

O planta la 8 saptamani de viata, moment in care se recomanda plantarea in perioada Martie-August, costa aproximativ 3 euro/buc + TVA pret variabil in functie de cantitatea comandata. Putem concluziona ca pentru 1 ha de teren plantat cu Paulownia investitia necesara este de numai 3000 euro + TVA/1ha cu pregatirea terenului si irigatiile incluse.

procesare paulownia1

Cand se poate incepe exploatarea?

Cultura de Paulownia necesita taierea arborelui de la baza dupa 6 luni de viata, deoarece acest fapt va duce la o crestere fara coronament si perfect dreapta de minim 5 m ceea ce va spori productia de cherestea de tip A. Exploatarea se poate incepe dupa 3 ani cu o productivitate maxima.

Cat pot castiga?

Pentru fiecare arbore de Paulownia se poate obtine minim 50 euro/buc dupa o perioada de 4-5 ani ( la aceasta varsta arborele are aproximativ 0,40 mc ). Dupa prima exploatare arborele va creste din nou intr-un ritm si mai rapid.

La sfarsitul anului 8-9 se poate ajunge la 0,80 – 0,90 mc lemn / planta care poate fi vandut la un pret minim de 170 euro/ mc

800 plante / ha x 0,80 mc = 640 mc / ha x 170 euro / mc = 108.800 euro / ha

procesare paulownia2

Cum comand?

Arborele Paulownia trebuie comandat cu 10 saptamani înainte de momentul in care se doreste plantarea, deoarece este nevoie de 8 saptamani pentru faza incipienta de crestere ce se realizeaza in sere special amenajate. Intervalul de 2 saptamani este necesar pentru livrarea produsului in functie de zona in care se va face plantarea (ex: deal, ses). Pentru a se efectua livrarea la termen este necesara încheierea unui contract tip si achitarea unui avans de 30% din valoarea totala a comenzii.